Mazda Fórum

Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Részletes kereső  

Szerző Téma: segítség  (Megtekintve 8625 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Menya

• Újonc
  • *
segítség
« Dátum: 2013. Augusztus 19. - 11:35:30 »

Szaisztok!
Van egy 89' decemberi mazda 323 sedanom és az a helyzet hogy két hete szervízben van.Inditózni indítozik de nem indul be.Üzemanyag ellátás jó,a gyertyákat,elosztófedelet,gyujtásmodult most cseréltem benne és így se indul.Van valakinek ötlete mi a baj? Köszönöm előre is a segítséget.
Naplózva

MazdaÁsz

• Újonc
  • *
Re:segítség
« Válasz #1 Dátum: 2013. Augusztus 19. - 11:40:11 »

Szia

motorkód?
« Utoljára szerkesztve: 2013. Augusztus 19. - 12:09:03 írta MazdaÁsz »
Naplózva

Menya

• Újonc
  • *
« Válasz #2 Dátum: 2013. Augusztus 19. - 17:04:43 »

JMZBG12C200132897
Naplózva

MazdaÁsz

• Újonc
  • *
« Válasz #3 Dátum: 2013. Augusztus 19. - 18:46:45 »

Írd egy kicsit körbe mi után, mi történt mielőtt nem indult.

A hiba előtt esetleg volt-e valami cserélve?
Korábbi hibajelenségek, melyek maguktól elmúltak, vagy időszakosak voltak.

Van valami változtatás a motorral összefüggésben?
Hengerűrtartalom?
Injektoros?
Naplózva

Menya

• Újonc
  • *
« Válasz #4 Dátum: 2013. Augusztus 19. - 18:59:43 »

nos...semmi előjel nem volt,se zörgés,se nehéz indulás,semmi,egyik hajnalban hazajöttem,beáltam a garázsba és másnap már nem indult...két éve nem volt benne cserélve semmi csak két éve a gyujtásmodul amit most is cseréltem,először a gyertyák lettek kicserélve meg az elosztófedél,utána a modul.A henegrürtartalom 1324 ccm és injectoros.Hibái nem voltak amik csak úgy elmultak de am se volt hibája az elmult két évben.
Naplózva

MazdaÁsz

• Újonc
  • *
« Válasz #5 Dátum: 2013. Augusztus 19. - 19:39:52 »

1., Benzinnyomás van?

2., Szikra van?
Ha van, akkor kompresszió a 1,2,3,4 hengerekben?

3., Hibakódot olvasott  ki valaki? Ha nem és nincs szerviz ismerősöd, akkor egy kis elektronikai ismeretséggel ki lehet villogtatni egy leddel (ehhez tudok majd segitséget csak a héten nem biztos bemegyek műhelybe).

4., Sok minden lehet hiba (gyujtás, jeladó, ac, nyomásszabályzó, légtömegmérő, injektor, stb).  Ha hibakód alapján és másképp sem, akkor alkatrész cserélgetéssel esetleg rá lehet jönni.
Naplózva

Menya

• Újonc
  • *
« Válasz #6 Dátum: 2013. Augusztus 19. - 19:50:41 »

értem...hát akartak róla hibát olvasni csak nem volt ilyen csatlakozója mint az enyémen van...hát köszönöm az eddig segítséget
Naplózva

Menya

• Újonc
  • *
« Válasz #7 Dátum: 2013. Augusztus 19. - 20:05:18 »

am szikra meg benzinnyomás is van tökéletes meg a kompresszió is jó
Naplózva

Dudu

• Újonc
  • *
« Válasz #8 Dátum: 2013. Augusztus 19. - 20:37:31 »

értem...hát akartak róla hibát olvasni csak nem volt ilyen csatlakozója mint az enyémen van...hát köszönöm az eddig segítséget
A hibakodot led diodaval es egy athidalassal kell kiolvasni.
Naplózva

MazdaÁsz

• Újonc
  • *
« Válasz #9 Dátum: 2013. Augusztus 19. - 20:55:47 »

Még a héten megnézem neked pontosan.

A neten a BA-sét tudtam megkeresni, valószinű ez lesz a BG is, DE EZT ADDIG AMIG NEM MOND RÁ egy szerelő igent, addig ne próbáld ki, mert én is régen csináltam és nem tudom, hogy a BG-re is igaz-e:

1) Nyissuk fel a motorháztetőt, a bal első toronynál az akkumulátor mellett van egy fedél, amelynek a tetején a DIAGNOSTIC felirat olvasható. Fel kell nyitni.

2) Most a képen látható módon járjunk el. A GND és TEN pontokat egyszerűen egy darab dróttal, vezetékkel, gémkapoccsal kössük össze, míg a FEN és +B pontokra egy sima LED-et kell illeszteni. Nem kell elé ellenállás. Értelemszerűen a +B-re illesszük a LED pozitív ágát. Általában a LED hosszabik lába a pozitív.

3) Most rá kell adni a gyújtást, de nem kell indítani. Visszatérve a csatihoz a már előzőleg illesztett LED-en figyelni kell a villogások számát. A hibát úgy adja tudtodra az ECU, hogy hosszúakat és rövideket villog. Példa: villan egy hosszút, ez lesz a hibakódban az első számjegy az 1-es, majd kb. 1 mp szünet. Ezután villog hét rövidet, ez lesz a hibakódban a második számjegy a 7-es. Tehát az ECU-ban (elektronikus vezérlő egység) tárolt hiba a 17. A hibakód táblázatból rögtön kikereshető a hiba, amely ez esetben a fűtött oxigén (lambda) szonda.

4) A vezérlőegység mind addig villogja a hiba kódo(ka)t, amíg nem törlöd. Ezt úgy teheted meg, hogy leveszed az akkusarut és kb. 10 másodpercig lenyomod a fékpedált. Erre azért van szükség, hogy az esetleges "kóbor áramok" kisüljenek. Ezután az akkusaru mehet vissza és gorulhatsz tovább.

5) A 13-as kód a Nyomás érzékelő
« Utoljára szerkesztve: 2013. Augusztus 19. - 21:03:24 írta MazdaÁsz »
Naplózva

MazdaÁsz

• Újonc
  • *
« Válasz #10 Dátum: 2013. Augusztus 21. - 13:52:59 »

Megnézte egy szerelő és ez jó a BG-shez is!
Naplózva

Menya

• Újonc
  • *
« Válasz #11 Dátum: 2013. Augusztus 21. - 22:20:47 »

Köszönöm.....most már kiderült hogy a trafó halt be,most nekem kellene hozzá trafó,ha valaki tud bontottan jó állapotút kérem szóljon az adatok a következők: hengerűrtartalom 1324ccm,49 kw-os,1989 decemberi kiadás, a motorszám:JMZBG12C200132897 és ez egy sedan.
Naplózva

Gebriel

• Újonc
  • *
    • Az Mazdám oldala.
« Válasz #12 Dátum: 2013. Augusztus 21. - 22:40:18 »

Köszönöm.....most már kiderült hogy a trafó halt be,most nekem kellene hozzá trafó,ha valaki tud bontottan jó állapotút kérem szóljon az adatok a következők: hengerűrtartalom 1324ccm,49 kw-os,1989 decemberi kiadás, a motorszám:JMZBG12C200132897 és ez egy sedan.

Szia

A két csatis trafó az ritka sajnos és a bontót lutri  nagyon, mert a többségük ugyan olyan korú mint a tied is volt, bár mikor behalhat.
Új az annyira nem olcsó de hosszú távon főleg ha még évekig tervezel az autóval lehet jobban megéri.

Újra példa: Trafó

Amúgy egy jó tanács nyilvános fórumon nem célszerű a teljes alvázszámot megadni, rossz emberek visszaélhetnek vele és kideríthetnek dolgokat az autóról.

pl decemberben csak forgalomba lett helyezve, 1989.09.13. jót le a gyártósorról és Svájci piac előírásainak megfelelően lett gyártva.
Naplózva

MazdaÁsz

• Újonc
  • *
« Válasz #13 Dátum: 2013. Augusztus 21. - 22:52:03 »

A villogtatás mutatta ki?
Naplózva

Menya

• Újonc
  • *
« Válasz #14 Dátum: 2013. Augusztus 22. - 07:51:08 »

Köszönöm Gebriel a tanácsot és az infót de csak annyira szeretném hogy menjen míg leműszakizik és eladom :) nem tudom mi mutatta ki csak tegnap hívott a szerelő hogy az a baja
Naplózva