Sziasztok!
Nekem ez már a második, volt egy 1994-es piros, ez is 1994-es, de ezüst. Három éve van meg, a tesóm összetört, de csak 270e km-t futott E2200 motorját tettük bele, az már 1998-as, EURO-2-es, ezen kívül eredeti.
Most hegesztették ki az alját, le lett festve a javítás, illetve teljes alvázvédelem, valamint egy új hűtő. Két éve cseréltük a motort erre, akkor kuplung, féktárcsák+betétek, kuplung-munkahenger, talpasok cserélve lettek. Rendben van, na.
A régi is, ez is nagyon hasonló. 6,5 és 8 liter között eszik, 80 fölött nem járunk vele, nagyon terhelve eszik inkább 8 körül.
Nem tudom ki és miért fikázza az alkatrészek árai miatt. Lehet, hogy egy viszkó sokba kerül, de pl. lámpák, karosszériaelemek, lengéscsillapítók, szélvédő, stb. nagyon jó áron vannak, bontva is, utángyártva is. Monroe telókat raktam bele, újakat, Bárdinál (nem kapok jutalékot:-)) 6500,-Ft darabja, ugyanaz, mint az OPEL Campo-é. Minek vegyek bontottat? Szélvédő 24 körül, hátsó lámpa 4, a gömbfejek gombokért (1-2eFt).
Az autó gyengéi: kézifékkötél, visco, hűtő, esetleg hengerfej, első ülések... Nagyjából ennyi. Hűtőt érdemes javítani, mert jobb a gyári anyaga, mint az utángyártott 70eFt-ért, javítva talán tartósabb. Hogy a hengerfej mitől megy el, nem tudom, de 70eFt körül lehet kapni újat, nem veszélyes annyira, hogy megérje a javítással játszani, plusz vagy jó lesz, vagy nem. Láttam keveset futott, megkímélt kocsit 180e km-nél hengerfejesen, láttam 5 fős melós autót, mindig padlógázzal hajtva 480e km-rel, gyári hengerfejjel. Véleményem szerint sok múlhat azon, hogy a gyári, vagy teszkós hűtőfolyadék van benne, az olcsók eléggé marhatják az alumíniumot. Az ülések nem olyan nagyon tartósak, mint az autó, viszonylag hamar (értsd: 3-400e km után) ki lehet őket ülni.
Ha valaki ilyet akar, kevés a normális állapotú, mert amilyen tartós, sokan nem foglalkoznak velük, de azért ki lehet fogni. Nekem nem kell, de nincs szívem eladni. Egy rendes utánfutó is belekerül ennyibe (4-500eFt), annál pedig azért csak többet ér.
Az első, piros kocsimat én családnak vettem hosszú utakra (Golf 5 mellé!!), babakocsi (nem összehajtva)+babakád+babaágy+3 bringa+egy heti szir-szar befért úgy, hogy kiláttam a belső tükörben, persze dobozt raktam rá. A műszerek által szolgáltatott információk nem vonják el az ember figyelmét az útról, ez gondolom, az aktív biztonság része, ahogy a szervó nélküli kormány pedig felér egy fitness-bérlettel. Ez az igazi költséghatékonyság. :-)
Ha valakinek esetleg információra van szüksége, szívesen segítek, persze ha tudok.